Over ons

Geschiedenis

Theo Welling begint in 1963 als werktuigbouwkundig constructeur. De interesse voor het vak is ontstaan in de smederij bij zijn vader Jan Welling. Vader Welling kon het niet nalaten in de avonduren eigen uitvindingen te testen. Hij wakkerde hiermee bij Theo een onstuitbare passie voor de werktuigbouwkunde aan.

Theo Welling Jan Welling (midden)

In 1967 komt Theo als machineconstructeur bij Bergia in Zeddam. Deze machinefabriek houdt zich bezig met de ontwikkeling van speciaalmachines en biedt daarmee een uitdagende basis. Hij wordt hier verantwoordelijk voor de ontwikkeling van diverse speciaalmachines, waaronder een serie spectaculaire kermisattracties die internationaal worden verkocht.

Rond 1980 krijgt Theo de kans als technisch directeur met een eigen team machines te ontwikkelen voor de opkomende microchip industrie. Met kennis van fijnmechanisch construeren en een uitgekiend meet- en regelsysteem baart zijn team opzien bij grote afnemers als Siemens en ITT. 

Westo Engineering

In 1986 voorziet Theo dat het  met de opkomst van de computer mogelijk is op een snellere manier te construeren. Hij besluit in dat jaar Westo Engineering op te richten.

Westo Machinebouw

In 1995 komt zoon Boudewijn het team versterken en wordt naast de engineering ook het bouwen en volledig leveren van machines ter hand genomen. Wanneer zoon Hubert een jaar later in dienst treedt wordt overgestapt op 3D-tekensoftware waarmee het ontwerpproces een nieuwe verbetering ondergaat. Met name de inzichtelijkheid van het ontwerp voor constructeur en afnemer wordt aanzienlijk verhoogd. 

Hubert Welling Spin300

 

Heden

Westo is actief in diverse branches, zowel in de fijnmechanische als in de algemene machinebouw:

  • verpakkingsindustrie (o.a. inwikkelmachines, automatisch aanbrengen van hoekverstevigingen)
  • algemene machinebouw (o.a. boor-/tapautomaat, plaatbedrukking, sorteerautomaat)
  • halfgeleider industrie (omhullingsautomaten, trim- en formsystemen)
  • timmerindustrie (manipulatoren voor kozijn en gevelelementen)

Er wordt zowel voor Nederlandse als Duitse opdrachtgevers gewerkt.

Voor een overzicht van onze ontwerpen en machines zie: projecten.

Het team:

ing. Theo Welling dir. eigenaar / constructeur
ing. Hubert Welling constructeur / machinebouwer
Boudewijn Welling tekenaar-constructeur / administratie

 

Toekomst

Met de opkomst van FEM-software is het mogelijk constructies nauwkeurig te beoordelen. Deze software maakt het mogelijk optredende materiaalspanningen en doorbuigingen te simuleren (eindige elementen methode).

Al doende is het mogelijk constructies waar nodig te versterken en, daar waar dit cruciaal is, lichter te construeren.

Er is inmiddels op dit gebied studie verricht en kennis vergaard middels opleiding en diverse praktische toepassingen.